BIOGRAFI2017-12-03T07:25:14+00:00

BIOGRAFI

Han är en av sin generations största skådespelare och har samarbetat med regissörer som Ingmar Bergman, Lars Norén, Arthur Miller och Thommy Berggren. Under 2018 är Thomas Hanzon bla aktuell i I Henrik Ibsens ”Peer Gynt” i regi av Michael Thalheimer på Dramaten, Som ung var Thomas Hanzon en lovande fotbollsspelare som kom så långt som spel i Djurgårdens A-lag och juniorlandslaget. Han förutspåddes en karriär som fotbollsproffs men beslöt sig ändå för att lämna fotbollen.

1982 startade han den fria teatergruppen Teater Cameleont som sedan blev Club Cameleont med en bredare kulturverksamhet. Där blev han upptäckt av en producent vid Stockholms stadsteater som engagerade honom vid teatern där han debuterade 1985 i den uppmärksammade femtimmarsföreställningen av Harvey Fiersteins ”Arnold”.

Thomas fick sitt genombrott på film två år senare, 1987, i Colin Nutleys ”Nionde kompaniet”. 1989 efter ett möte med Ingmar Bergman så debuterade han på Dramaten som Danceny i ”Farliga förbindelser”. Sedan dess har han förblivit Kungliga Dramatiska Teatern trogen och medverkat i mängder av hyllade föreställningar.

Bland dessa kan nämnas två i regi av Ingmar Bergman: ”Peer Gynt” och ”Misantropen”, ”En handelsresandes död” i regi av författaren själv, Arthur Miller, ”Hemkomsten” i regi av Thommy Berggren, ”Personkrets 3:1” i regi av Lars Norén, ”Macbeth” i regi av Staffan Valdemar Holm, ”Kärlek och politik” i regi av Hilda Hellwig, ”Fördold” och ”Massakerguden” i regi av Staffan Roos, ”Dumb Show” i regi av Kjersti Horn samt ”Rus”, ”Den ömhet jag är värd” och ”En familj – August: Osage County” i regi av Stefan Larsson.

På bio har vi även sett Thomas i filmer som ”Trolösa”, ”Livet är en schlager”, ”Hassel – Förgörarna”, ”Vägen ut”, ”Tic Tac”, ”Älskar älskar inte”, ”Moreno och tystnaden” samt ”Carambole”. De två sistnämnda ingick i filmserien om kommissarie Van Veeteren (baserad på Håkan Nessers romaner).

Thomas begick sin TV-debut i Stieg Trenter-serien ”Lysande landning” och har sedan dess medverkat i TV-produktioner som Ingmar Bergmans ”Enskilda samtal”, Lars Noréns ”Ett sorts Hades” och ”Personkrets 3:1”.